4Wheels

Här hittar du aktuell information om däck och fälgar

Olika däck och fälgar

Däck är något vi ofta tar för givet och kanske inte ägnar så mycket tanke eller energi åt. För de flesta så är det någonting man tänker på två gånger per år – när det är dags att byta dem inför sommaren och vintern. Även då är det många som väljer det lätta alternativet, och sköter sina byten på ett däckhotell eller en verkstad. Varför tycker vi att däck är så tråkigt?

Vikten av att ha däck av hög kvalitet på sitt motordrivna fordon är stor – speciellt om man tävlar i motorsport. Att dyka upp på en tävling med dåliga däck vore dumdristigt eftersom det skulle försämra ens vinstchanser avsevärt. Se därför till att regelbundet kontrollera dina däck och byta ut dom när det är dags.

Här nedan berättar vi om däckens historia, vad som finns på marknaden idag, och hur du bäst tar hand om dina olika hjuluppsättningar. Vi tipsar också om hur du kan hotta upp din bil med olika fälgar, som på ett enkelt sätt kan få din bil att se mer exklusiv ut.

verkstad
fälgar

Däck – en kort historia

Människor har alltid behövt transporter av olika slag. Från början var häst och vagn det transportsätt man kunde använda sig av. Under vagnens tidiga historia hade man ofta hjul gjorda av trä. Senare kom hjul gjorda av järn, som var mer slittåligt, men ändå inte helt ultimat. Däck kom först under mitten på 1800-talet. Då uppfanns de första gummihjulen. Det var dock inte en omedelbar succé, såsom spelautomater på nätet eller semla i wrap. De däck som fanns tillgängliga då blev ofta mjuka av värme, eller spröda av kyla. Det här var inte helt bra, då de ofta utsätts för både värme och kyla ute på vägarna. En bil eller kärra som bara går att köra på ljumma kvällar är svårsåld, så det var först när en ny teknik blev tillgänglig som gummihjul verkligen blev populära.
Processen som har hjälpt oss få de däck som finns tillgängliga idag är vulkanisering. Med hjälp av vulkanisering så kan rågummi omvandlas till ett elastiskt material som klarar värmeväxlingar mycket bättre. När man vulkaniserar gummi så blandas rågummi med finfördelat svavel. Det här gör att gummit inte smälter. Mannen som uppfann den här processen var Charles Goodyear. Låter det bekant? En rolig kuriosa är dock att det inte var han som grundade det kända företaget Goodyear. Det startades först efter hans död, men döptes efter honom då hans vulkaniseringsprocess gjort det möjligt att producera högkvalitativt gummi. Vid den här tiden så var bilar knappt uppfunna. Bilar och däck har sedan utvecklats sida vid sida, och nu känns det svårt att tänka sig det ena utan det andra.

Köpa däck – tester och tips

Mycket har hänt sedan vulkaniserat gummi tillät oss att börja producera bildäck. Numera finns det däck som är speciellt anpassade för sommar, vinter (med eller utan dubbar), olika klimat, racingbilar, arbetsfordon med mer. Att köpa kvalitetsdäck är bra, men det gäller även att du tar hand om dem på bästa sätt för att få dem att hålla.
Nuförtiden är det en hel vetenskap att välja ut nya däck till sin bil. Det finns olika märken i olika prisklasser, och varje märke har i sin tur flera olika modeller. För att hjälpa konsumenter att ta informerade beslut brukar oberoende testinstitut genomföra tester och publicera i diverse tidningar. Det har dock visat sig att vissa märken har försökt placera sig högre i testerna med hjälp av Fusk med däck, bland annat genom att ha för långa dubbutstick, eller genom att testdäcken har egenskaper som inte finns i däcken som sedan säljs. Man försöker komma runt det här problemet genom att köpa däcken som skall testas av återförsäljare, så att fusk inte kan förekomma.
När du väl bestämt dig för vilka däck du vill köpa är det dags att börja fundera på hur du skall ta hand om dem för att de ska hålla så länge som möjligt, så att du slipper köpa nya. En av de allra viktigaste sakerna att tänka på är lufttrycket. Ett felaktigt lufttryck kan slita på dina däck helt i onödan. Det är också viktigt att tänka på hur du kör. Undvik att köra in i trottoarer och kanter, då det kan påverka hjulinställningen, och få däcken att slitas ojämnt. Det kan även vara läge att skifta fram- och bakdäcken då och då, eftersom de ofta slits ojämnt.

köpa_fälgar

Hotta upp bilen med nya fälgar

Under ganska många år var däck med ekrar och en centrummutter det vanligaste. Innan dess hade däck inte varit avtagbara, så att ha ett system som byggdes på en mutter kändes väldigt modernt. Den första aluminiumfälgen uppfanns långt före andra världskriget, men det var först på 1960-talet som den fick sitt genombrott och började användas mer brett. Då insåg man att aluminiumfälgar är både lättare och starkare än stålfälgar. Att sänka vikten på bilar, speciellt den ofjädrade vikten, är något man har eftersträvat länge. Den ofjädrade vikten är all vikt som befinner sig på ”undersidan” av fjädrarna, och därmed påverkas mer av eventuella ojämnheter i vägen. I värsta fall så kan en hög ofjädrad vikt bidra till att hjulet studsar lättare och tappar greppet på vägbanan.
Nuförtiden ses fälgar mest som något dekorativt, som kan ändra utseendet på en bil med relativt enkla medel. När man köper fälgar så är det viktigt att notera måtten på dina däck. Detta mäts oftast i tum. Många webbsidor erbjuder enkla sökfunktioner, där du kan söka efter din bils märke och modell, eller bara skriva in ditt registreringsnummer för att få förslag på vad som passar på just din bil. Vill du komma undan billigt kan det vara läge att kolla begagnat-sidor på nätet, för att se om du kan hitta billiga fälgar där. Om du överväger att köpa nya fälgar så kan du fundera på hur de ska matcha med resten av bilen. Med rätt fälg kan din bil se fräschare ut, och du kan få ut mer för bilen den dagen det är dags att sälja.

Några snabba ord om säkerhet

Det är viktigt att komma ihåg att dina däck kan påverka vilka risker du utsätter dig för i trafiken. I Sverige har vi lagar som ser till att vi anpassar oss efter väder och klimat, och att däcken vi kör runt med inte är för slitna. Här ligger vi före många andra länder. För att inte utsätta dig eller din familj för onödiga risker så bör du överväga att köpa kvalitetsdäck, som även håller längre. Några andra tips är att se till att du har rätt däcktryck, så att du inte riskerar att däcken exploderar, och att alltid ha med ett reservhjul om olyckan skulle vara framme. Tänk dock på att aldrig utföra däckbyte nära vägbanan, där du kan riskera att bli påkörd av medtrafikanter!

Att tänka på med bilhandlare

När du ska handla en bil genom en bilhandlare är det viktigt att du ser efter om de har MRF-märkning. Förkortningen står för Motorbranschens riksförbund. För de bilhandlare som är medlemmar ställs det höga krav från organisationen, allt för att du som konsument ska känna dig trygg. Vill du reklamera ditt köp senare så följer de firmor som är anslutna till MRF den Allmänna reklamationsnämndens beslut. Om du köper begagnat får du även en MRF-besiktning. Det är ett tryggt sätt att köpa bil som gör att du kan känna dig säkrare.

4Wheels

Kontakta oss

Telefon: 08-530 065 76

Öppettider:

Helgfri Måndag-Fredag 09.00-17.00